FOTOGRAFIA

  1. Introducere
  2. Materiale
  3. Grup țintă
  4. Durata
  5. Criterii de succes
  6. Scenarii de învățare
    1. Informații utile pentru predare
    2. Resurse didactice
  7. Bibliografie:
  8. Autori

Introducere

Aparatul de fotografiat este un obiect des întâlnit în zilele noastre cu ajutorul căruia avem posibilitatea de a capta cele mai importante evenimente care se petrec în viața noastră. Cu toate acestea, până a ajunge la forma actuală, aparatul a trecut prin numeroase procese de îmbunătățire, observându-se diferențe vizibile între aparatul inițial și cel din zilele noastre.

Materiale

Materialele necesare pentru buna desfășurare a activității sunt:

  • aparat de fotografiat/ telefon;
  • caiet pentru notițe;
  • videoproiector;
  • prezentare Power Point;
  • fișă de lucru;

Grup țintă

Această activitate se adresează elevilor de clasa a IX-a.

Durata

Activitatea se va desfășura pe parcursul a 60 de minute, urmând ca după expunerea părții teoretice elevii să realizeze o parte practică: realizarea unui album cu fotografii realizate după anumite criterii specificate de noi.

Criterii de succes

  1. Integrarea elevilor în lumea fotografiei;
  2. Descrierea aparatului de fotografiat;
  3. Expunerea tipurilor de aparate și lentile utilizate;

Scenarii de învățare

Informații utile pentru predare

Încadrarea în STEAM

  1. Știință: principii legate de optică, lumină, lentile, obiective;
  2. Tehnologie: dezvoltarea aparatelor;
  3. Inginerie: componentele aparatului de fotografiat;
  4. Artă: evoluția fotografiilor ca artă vizuală: de la alb-negru la color;
  5. Matematică: dimensiunile posibile ale fotografiilor.
  1. Știință

Ce sunt lentilele?

O lentilă este un dispozitiv optic transmisiv care focalizează sau dispersează un fascicul de lumină prin refracție. Lentilele sunt fabricate din materiale precum sticlă sau plastic și sunt șlefuite , lustruite sau turnate la forma necesară. Lentilele sunt folosite în diferite dispozitive de imagistică, cum ar fi telescoape , binocluri și aparate de fotografiat. Ele sunt, de asemenea, folosite ca ajutoare vizuale în ochelari pentru a corecta defecte ale vederii.

De asemenea, mai multe lentile formează obiectivul foto care este utilizat împreună cu corpul camerei foto, pentru captarea imaginilor pe film fotografic sau pe suporturi digitale.

Tipuri de lentile:

  1. Lentile cu distanță focală fixă – au o singură distanță focală și nu se pot ajusta; oferă o calitate superioară a imaginii; sunt utilizate pentru realizarea portretelor și peisajelor.
  2. Lentile cu distanță focală variabilă (zoom) – permit modificarea distanței focale.
  3. Lentile ultra groase – ideale pentru captarea cadrelor largi, cum ar fi peisajele sau arhitectura.
  4. Lentile telefoto – permit fotografierea obiectelor de la distanță și permit fotografierea naturii sau a unor obiecte care necesită o apropiere fără a fi prezent fizic.
  5. Lentile macro – proiectate pentru a fotografia detalii fine: plante, insecte.
  6. Lentile pentru portrete – optimizate pentru a captura portrete, oferind o distanță focală de 85 mm.

2. Tehnologie

Cuvântul “fotografie” provine din limba greacă și înseamnă “a desena cu lumină”. Fotografia are puterea de a evoca o gamă largă de emoții, de la bucurie și fericire la tristețe și nostalgie. O singură fotografie poate spune o poveste, poate surprinde o stare de spirit sau ne poate transporta într-un alt timp și loc. Fotografia poate fi, de asemenea, un instrument puternic de schimbare socială, aruncând o lumină asupra unor probleme importante și dând o voce celor fără voce. Pe scurt, fotografia este un mediu puternic și versatil care poate avea un impact profund atât asupra creatorului, cât și asupra privitorului.

Inventatorii Nicephore Niepce, Henry Fox Talbot și Louis Daguerre nu au folosit cuvântul “fotografie”, ei s-au referit la acest fenomen folosind alte denumiri, precum:  procesele de “heliografie” (Niepce), ”desen fotogenic” (Talbot), respectiv “daguerotip” (Daguerre). 

Chimistul britanic, John Herschel a inventat procesul ,,cianotipe”, care ulterior a fost cunoscut sub numele de ”blueprint”. Acesta a fost primul care a folosit termenul de fotografie.

În  1819, el descoperise că tiosulfatul de sodiu era un solvent de săruri halogene. În 1839, Herschel l-a informat pe Talbot (şi indirect pe Daguerre) că acest solvent putea fi folosit pentru a îmbunătăți  fotografiile pe bază de săruri halogene, făcându-le astfel rezistente la lumină. La sfârșitul lui 1839, Herschel a realizat primul negativ de sticlă.

Încă din vremea lui Aristotel (384-322) s-a vorbit de așa-numita „cameră obscură”, acesta observând că dacă se realiza o gaură într-o cutie, pe peretele opus acestuia se va forma o imagine. De aici, rezultă că, camera obscură era o încăpere într-o clădire și că imaginea putea fi văzută doar de cei ce se aflau în interior.

Din 1826 datează cea mai veche fotografie care a supraviețuit zilelor noastre: „View from the window at Le Gras”, realizată de către francezul Joseph Nicéphore Niépce.

Finalul anului 1903 aduce însă primul sistem color, denumit ,,Autochrome Lumiere”, care se realiza cu ajutorul a 3 plăci fotografice alb-negru cu substanțe cromatice sensibile doar la culorile roșu, verde și albastru , care se suprapuneau și rezulta o fotografie color transparentă.

tartan_ribbon-first-color-photo

1975 este un alt an remarcabil în istoria fotografiei și a aparatelor de fotografiat , fiind momentul în care KODAK a realizat prima cameră foto care înregistra imagini alb-negru pe o casetă cu bandă magnetică. Acest aparat de fotografiat era alcătuit din: un obiectiv, cameră obscură și un dispozitiv de înregistrare.

kodak-primul-digital-2

Însă după 1990 aparatele foto au evoluat din ce în ce mai mult și într-un final au ajuns la forma în care sunt astăzi.

3. Inginerie

Aparatul de fotografiat este alcătuit din:

4. Artă

La început fotografiile au fost monocrome, deoarece nu se inventaseră încă filmele color. Contrastul și tonurile dintre lumină și întuneric, deschis și închis, definesc fotografia alb-negru.

Prima fotografie color a fost făcută de fizicianul James Maxwell în 1861, însă nu a avut succes foarte mare datorită decolorării. Însă pe 17 decembrie 1903 a apărut primul sistem color numit Autochrome Lumiere, un sistem de fotografie color transparentă care se făcea cu ajutorul a trei plăci fotografice alb/negru cu substanțe cromatice sensibile numai la culorile roșu, verde și
albastru, care apoi se suprapuneau, iar rezultatul era o fotografie color transparentă.

„Filmul color”, în sensul modern, ce constă în acoperirea peliculei fotografice cu o emulsie multistrat, a fost introdus pe piața de Kodachrome în 1936. Filmul color instantaneu a fost introdusă de Polaroid în 1963. În decursul următoarelor decenii, culoarea a rămas mult mai scumpă decât cea alb-negru și a necesitat mult mai multă lumină, factori care au întârziat adoptarea lor pe scară largă.

Scăderea costurilor și creșterea sensibilității au depășit treptat aceste impedimente astfel că, începând cu anii ’70, filmul color predomină pe piața de consum, în timp ce utilizarea filmului alb-negru era din ce în ce mai limitată la foto-jurnalism și fotografie de artă.

5. Matematică

Pentru a obține o fotografie cât mai bună, este importantă folosirea unei dimensiuni corespunzătoare.

Cunoașterea raportului de aspect este esențială. Acesta se referă la raportul dintre lățimea unei imagini în comparație cu înălțimea acesteia. În esență, se precizează ce formă va avea fotografia.

Resurse didactice

-prezentare Power Point:

-fișă de lucru:

-filmuleț didactic: https://eduboom.ro/video/3068/aparatul-de-fotografiat

Bibliografie:

Autori

  • Fodor Elena-Iuliana
  • Gabor Larisa-Mihaela
  • Petrișor Paula-Rebeca

One response to “FOTOGRAFIA”

  1. Super. Este foarte interesanta, cu multe explicatii si informatii.

    Like

Leave a comment